Aktivnosti

Nova lovna sezona 2012. - 2013.

Poštovani članovi Gajeve i posjetitelji naše web stranice, dragi lovci!

Prije svega želimo vas podsjetiti da sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o oružju (NN 59/12), do konca ove tekuće godine svi lovci/osobe koje posjeduju oružje – bilo za držanje ili za držanje i nošenje – imaju zakonsku obvezu MUP-u dostaviti Izjavu o izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite!!!

Kao što svi znate, upravo smo ukoračili u takoreći punu novu lovnu sezonu 2012.-2013. Stoga držimo da je sada vrijeme da se svi ponovno podsjetimo na neka osnovna pravila i činjenice prikladnog/obveznog ponašanja svih nas sudionika lova...

Kao prvo svaki lovac – pa tako i svi mi iz Gajeve – mora strogo poštivati i pridržavati se zakonskih odredaba i pravilnika koji se odnose na lov i sve što je uz njega vezano (osobito Zakona o lovstvu i Zakona o oružju, o Pravilniku o uporabi oružja i naboja, Pravilniku o uvjetima i načinu lova, Pravilniku o lovostaji, ali i drugim aktima koje svi lovci mogu vrlo jednostavno naći na stranicama Narodnih novina...), te mora svojim ponašanjem prije, za vrijeme i poslije lova, biti primjerom svim sudionicima lova ali i jednako tako i ostaloj javnosti.

To znači da svaki lovac koji polazi u lov/lovište prvenstveno mora biti lovački odjeven – lovačka odjeća je u pravilu zelene ili smeđe boje (u svim nijansama).

Jednako tako i obuća lovca mora biti u skladu s odjećom – ili lovačke čizme ili odgovarajuće čvrste cipele za hodanje po prirodi u svim uvjetima!

Vrlo je poželjno da svi sudionici skupnih lovova nose fluorescentne prsluke ili pak da imaju dio odjeće koji je fluorescentan!

Nadalje, lovac u lov dolazi potpuno trijezan, odmoran i naspavan. Alkohol i lov nikako ne idu zajedno (osim kod čina nazdravljanja divljači i/ili sudionicima lova nakon izvršenog lova).

Oružje se iz navlaka izvlači neposredno prije polaska u samo lovište/lov a puni se pri dolasku na mjesto čekanja ili na mjestu odakle počinjemo lov šuljanjem, prigonom, pogonom ili kružnim lovom (ovisno o vrsti/načinu lova kojega smo sudionici).

I nikad ne zaboravite: kad se oružje u lovu ne koristi naboji nesmiju biti u cijevi, cijev(i) oružja naprosto uvijek mora biti okrenuta u zrak, puške prelamače trebaju biti preklopljene, puške repetirke s otvorenim zatvaračem a poluautomatsko oružje s unazad povučenim, otvorenim i blokiranim izvlakačem!

U slijedećem tekstu podsjetit ćemo se na osnovna lovačka ponašanja u pojedinim načinima lova..

Uz dobru kob!

Related Articles

Lokacija

Gajeva ulica 6
10000, Zagreb

Radno vrijeme

Od 16:00 do 19:00 sati
Srijeda i petak

Kontaktirajte nas

Tel: 01 4811 541 / Mob: 098 276 857
Email: infohdglir.hr