Aktivnosti

IN MEMORIAM IVANU HOLJEVCU

IN MEMORIAM IVANU HOLJEVCU

24. veljače 1938. - 13. travnja 2023.

Lovstvo Republike Hrvatske suočilo se ovog travnja s još jednim velikim gubitkom.

13. travnja 2023. godine zauvijek nas je napustio dugogodišnji tajnik Hrvatskog društva za gajenje lova i ribarstva gospodin Ivan Holjevac. Čovjek koji je neizmjerno mnogo dao lovstvu Republike Hrvatske a osobito Hrvatskom društvu za gajenje lova i ribarstva iz Gajeve.

Rođen je 24. veljače 1938. u mjestu Puska, naselju u sastavu općine Jasenovac.

Radni vijek proveo je radeći  u ZET-u  u Zagrebu. No, svaki slobodni trenutak posvetio je svojoj velikoj ljubavi – lovu. Uz lovačku udrugu Posavski lovac iz Krapja vezuju ga sami početci bavljenja lovom nakon položenog lovačkog ispita u prosincu 1966. godine. Uz Posavski lovac ostaje vezan do kraja života djelujući na vodećim funkcijama, a za dobrobit udruge.

U Hrvatsko društvo za gajenje lova i ribarstva učlanjuje se 1975. godine, a 1988. imenovan je tajnikom Društva. Dugi niz godina brine o očuvanju povijesne baštine hrvatskog lovstva u Gajevoj, promovirajući Društvo putem medija, organizirajući predavanja, obilježavanje obljetnica osnivanja Društva i izdavanja Lovačkog vjesnika. Društvo djeluje i tijekom Domovinskog rata kada je gospodin Holjevac mnogo vremena proveo na terenu, među lovcima Sisačko-moslavačke županije, u svom rodnom kraju.

1994. godine dok se polovina današnje Sisačko-moslavačke županije nalazila pod okupacijom, a lovačka društva i lovci djelovali u progonstvu, donesena je vizionarska odluka da se osnuje Lovački savez. Jedan od osnivača bio je i gospodin Ivan Holjevac kao član inicijativnog odbora za osnivanje Lovačkog saveza Županije sisačko-moslavačke, koji 9. prosinca 1994. donosi odluku o osnivanju. Osnivačka skupština održana je u Voloderu, 9. siječnja 1995., kada je gospodin Holjevac izabran u Izvršni odbor Županijske skupštine. Od početka svog djelovanja u Županijskom savezu zalagao se za jedinstvo hrvatskog lovstva i u tom pravcu davao svoj doprinos kako na razini Hrvatskog lovačkog saveza, tako i u svim segmentima svog djelovanja – od Krapja do Zagreba.

Na inicijativu gospodina Holjevca Hrvatsko društvo za gajenje lova i ribarstva primilo je 1999. godine rješenje Ministarstva prosvjete i sporta kojim se odobrava izvođenje programa izobrazbe odraslih za osposobljavanje za lovca, usavršavanje za lovočuvara i ocjenjivača trofeja divljači. Holjevac 2000. godine organizira program osposobljavanja kojem je pristupilo 60 polaznika.

Mnoge aktivnosti koje je planirao u Društvu prekinute su 2020. godine zbog pandemije i potresa koji je pogodio Zagreb i značajno oštetio i prostorije Društva.

Tako je izostala i proslava 140. obljetnice Društva pripremana za 2021. godinu. Iako je prikupljao građu za monografiju Društva povodom ove značajne obljetnice usko surađujući s autorom, gospodin Holjevac nije dočekao njeno izdavanje.

Na žalost, izgubio je bitku s bolešću i ostavio veliku prazninu i tugu u Gajevoj.

Kao utjeha ostaje činjenica da je obogatio naše živote i svojim radom zadužio generacije lovaca. S velikom zahvalnošću trajno ćemo čuvati uspomenu na našeg tajnika, lovca i prijatelja.

 

Hrvatsko društvo za gajenje lova i ribarstva

 

U Zagrebu, 26. travanj 2023.

Related Articles

Lokacija

Gajeva ulica 6
10000, Zagreb

Radno vrijeme

Od 16:00 do 19:00 sati
Srijeda i petak

Kontaktirajte nas

Tel: 01 4811 541 / Mob: 098 276 857
Email: infohdglir.hr